Дзен мениджърът - Рейвън Уокър

Дзен мениджърът
Автор: Рейвън Уокър
Обем: 166 стр.
Формат в мм.: 145х220
Издател: ИК "Фокус"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2002-07-02
Нашата цена: 10.91 лв
 

Книгата не е в наличност
В поредицата "Бизнесът" на издателство Фокус са включени заглавия от ново поколение, всяко от които е достъпно, авторитетно и фокусирано върху съществено значими бизнес въпроси. Водещи автори, консултанти и гуру от сферата на мениджмънта, маркетинга, рекламата, стратегията, предлагат задълбочени анализи и прозрения, аргументирани с действителни и актуални примери. Книгите от поредицата "Бизнесът" провокират и ангажират читателя, като му предоставят изобилие от авангардни, новаторски и творчески бизнес модели.

Рейвън Уокър е един от съвременните гласове на американския Запад. Като писател и психолог той засяга най-значимите теми - новото хилядолетие, оформянето на човешкия характер, тайните на интелекта и емоциите, човешкия потенциал и самоусъвършенстването. Със своя непретенциозен стил, от който лъха истински здрав разум, той развива една практическа теория за човешкия интелект - Естествен интелект - и я прилага към сериозните проблеми на човешкото съществуване - оформянето на личността, усъвършенстването на човешките качества, честта и достойнството, и стремежът да се превърнем в истински хора. Други книги от автора, написани в самото начало на новото хилядолетие са Западният Дзен, Дзен интелект и др.

Да се ръководи бизнес, особено колективна инициатива, не е никак лесно. Когато нещата са се развивали добре, човечеството е постигало много - построило е огромни пирамиди, поддържало е успешно станцията "Мир" в космоса. Когато, обаче, кооперативната, колективна инициатива се проваля, настъпват депресии, глад, глобални бедствия и периоди на нещастие. Решаваща роля изпълняват тези, които управляват нацията. Дзен мениджърът започва с реалистично описание на залозите в играта, на предизвикателствата и евентуалните неуспехи, както и на рисковете, които условията на действителността поставят пред участниците в надпреварата. Тези условия непрестанно се стремят да осуетят човешките усилия, независимо от силните амбиции и желание за успех. Понякога реалността се оказва непреодолимо препятствие дори и за най-упоритите. За да изградите добра стратегия, която успешно да преодолява препятствията, трябва да се научите да ръководите първо самите себе си. Дзен мениджърът представя дисциплината на естествения интелект и начертава пътя, по който се достига до Дзен майсторството. Една глава е посветена специално на стратегията и тактиките, които представляват методът и езикът на успешното завършване на бизнес инициативата. Авторът разглежда класическите проблеми на мениджмънта - от планирането, организацията и контрола до по-високите призвания - мъдрото управление, способността постоянно да контролирате работата на своите хора и лидерството. Специално внимание е отделено на усъвършенстването на отношенията ви с хората, които работят за вас, с вас, около вас, както и с онези, за които работите.