Български език за 12 клас. Задължителна подготовка - Милена Васева и колектив

Български език за 12 клас. Задължителна подготовка
Автор: Милена Васева и колектив
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Иван Богоров"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-10-07
Нашата цена: 6.28 лв
 

Първият дял на учебника е озаглавен „Моят свят е моят език". В него се опитваме да докажем тази максима, като обобщаваме всичко, което дотук сме говорили за езика. Езикът се представя като знакова система — най-сложната, но затова пък и най-интересната. Езикът се представя и като основното средство, чрез което всеки от нас осъществява общуването си с другите. Според това, как личността владее езика, на който общува, наистина можем да измерим величината на нейния свят, защото в света има толкова неща за тебе, колкото можеш да назовеш. Е, разбира се, понякога ни е трудно да назовем нещата и тогава казваме: „Нямам думи за това." — една фраза, която по прост начин доказва значимостта на езика за човека и за общността, към която той принадлежи.

Вторият дял — „Аз искам да уча", и третият дял — „Аз искам да започна работа", са с поглед към онова, което ви предстои след завършването на гимназиалното ви образование.

В „Аз искам да уча" вниманието е насочено към налагащите се в практиката изпитни жанрове, които трябва да владеете — есе и литературно-интерпретативно съчинение в изпитна ситуация. Уроците от този дял ще подпомогнат подготовката ви за прием в учебното заведение, в което ще продължите образованието си след гимназията.

Третият дял — „Аз искам да започна работа", ви запознава с най-важните документи, необходими за вашето представяне при кандидатстване за работа — автобиография (СУ) и мотивационно писмо. Чрез подробни инструкции акцент е поставен върху интервюто, тъй като това е особено важна в нашето съвремие комуникативна ситуация, с която трябва да сте запознати, ако имате намерение да кандидатствате за работа.

Последният урок от учебника е озаглавен „Публично изказване. Абитуриентска реч". Този урок ви дава идеи как да се подготвите за последния тържествен ден в училище.

По традиция учебникът завършва с христоматия, включваща текстове, които, надяваме се, ще ви бъдат интересни.