Нови анализи на литературни творби. За обучението в 11 клас - Елка Димитрова

Нови анализи на литературни творби. За обучението в 11 клас
Автор: Елка Димитрова
Обем: 310 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-10-16
Нашата цена: 5.37 лв
 

Сборникът "Нови анализи на литературни творби. За обучението в 11. клас" съдържа литературоведски разработки върху учебния материал от първо образователно равнище (задължителна подготовка).

Целта на помагалото е да представи творбите на българските класици, включени в учебната програма. Какво ни казва текстът и как е направен той — това са въпросите, около които е организиран всеки от анализите, за да разкрие литературата не като христоматийна вкаменелост, а като живо и пораждащо жив отклик творение; да събуди желание за четене и да провокира собствени анализаторски хрумвания у читателите си.

Задачата на разработките е да оформят устойчиви представи за литературата в нейния историчен развой и да дадат примерна методология за теоретичното й изследване. Това са и двата подхода, съчетани в прочита на произведенията.

Текстовете са разгърнати така, че да послужат за структурирането на литературноинтерпретативно съчинение и на есе. Представени са също така модели за анализ на отделните творби.

Търсен е достъпен и ясен език, който обаче да не подценява изследвания материал и да не ограничава анализаторския подстъп към него. Използваните термини и понятия са обяснени в изложението или в бележки под линия.

В края на помагалото е поместен показалец на обяснените научни термини.

Сборникът е предназначен за учениците в 11. клас, за зрелостниците и кандидат-студентите.