Христоматия за задължителния държавен зрелостен изпит по Български език и Литература -

Христоматия за задължителния държавен зрелостен изпит по Български език и Литература
Автор:
Обем: 544 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-11-05
Нашата цена: 12.74 лв
 

Второ допълнено издание

Тази христоматия съдържа пълните текстове на литературните творби, включени в учебното съдържание на новата програма за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, одобрена от Министерството на образованието и науката. В сборника не са поместени само романите: „Под игото" от Иван Вазов, „Тютюн" от Димитър Димов и „Железният светилник" от Димитър Талев.

Христоматията има за цел да улесни кандидат-зрелостниците, като им предостави необходимите литературни текстове в едно книжно тяло. Така учениците могат да придобият ясна представа за обема и особеностите на литературния материал, включен в учебното съдържание за матурата, и, което е още по-важно, да използват тази книга като настолно четиво и работен инструмент при своята подготовка за изпита.

Текстовете в христоматията са поместени според последователността на изреждането им В учебно-изпитната програма. За да се улесни работата с литературните творби, те са отпечатани с едър и четлив шрифт и всяка от тях започва на нова страница.

В началото на сборника е публикувана и одобрената от МОН „Учебно-изпитна програма за задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература", която включва изискванията по формата на изпита; учебното съдържание: автори, произведения и литературнотеоретични понятия; критериите за оценка на езиковите и литературните компетентности на зрелостника.

Така съставена, христоматията може да бъде добър помощник на учениците в подготовката им за зрелостния изпит и в дейностите по проверката и оценката на тяхната работа в процеса на обучението.