- center cellpadding='3' cellspacing='3' border='0' w

Футболът. Герои и събития
Автор: Михаил Михайлов
Обем: 440 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Стено "
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-12-12
Нашата цена: 4.37 лв
 

Човекът играе с топка още от най-дълбока древност. Сферата - това идеално геометрично тяло, го привлича със своето непослушание и със своите капризи. Топката се търкаля като живота, прави неочаквани завъртания, отскача в непредсказуеми посоки. А човекът се стреми да я покори. Но за да подчиниш топката на волята си, са необходими много ловкост, хитрост, бързина.

Китайците твърдят, че първите игри с топка са започнали по техните земи преди седем хиляди години. Император Чжу Ких бил мъдър човек и достигнал до извода, че нищо не развива така силно съобразителността и бързината на войниците, както играта с топка. Той въвежда в армията си упражненията с немирното кълбо като задължителен елемент от бойната подготовка.

Много от експонатите в историческите музеи на Кайро и Атина ни разказват, че игрите с топка са популярни в древен Египет и Елада. Твърде учудващо е, че топката отсъства от състезанията в Олимпия. Древните олимпиади оставят в наследство на човечеството стадионите, атлетиката, борбата, бокса, конния спорт, но в техните летописи не се споменава нищо за топката, въпреки че тя е присъствала неизменно в Спарта още от VII в. пр.н.е. В този град-държава момчетата са вземани във военни лагери от 7-годишна възраст и са започвали воинското си обучение с топката. Игрите с нея ги правели бързи и находчиви.

В древния Рим е широко разпространена играта харпастум. За тази игра се използват кожени топки, напълнени с четина. Играчите се разделят на два отбора и всеки отбор се стреми да вкара първи топката между две стойки. Както в целия древен свят, така н в Рим играта с топка е не само развлечение. Харпастум представлява част от военните тренировки на римските легиони. Те прена-сят тази игра в Британия още в първия век от новата ера.

Минават четири столетия. Римската империя изчезва. Историята разгръща нова страница. Но на Британските острови играта с топка остава.

Великият римски лекар и естествоизпитател Галенус Клавдий през II век от н.е. отделя особено внимание на игрите с топка и тяхното значение за телесната и душевната хармония на атлетите. Неговото съчинение "За упражненията с малка топка" съдържа прозрението, че упражненията с топка не са достатъчни за атлета. Като задължителен елемент в тренировката трябва да се включи и играта, тъй като чрез нея се калява волята. Играта с топка създава положителни емоции и ускорява реакциите на атлетите. Галенус е неоспорим авторитет в медицината чак до епохата на Възраждането. През средните векове неговите съчинения са настолни книги за всеки лекар. С изводите и препоръките, направени от Галенус, за значението на игрите с топка при тренировките на атлетите и тяхното отражение върху физическото и психическото здраве на човека се съобразява цялата средновековна медицина в Европа.