Речник на общата ни култура - Дитрих Шваниц

Речник на общата ни култура
Автор: Дитрих Шваниц
Обем: 428 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Архимед"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-12-23
Нашата цена: 12.74 лв
 

Книгата не е в наличност
Нашето знание е в прелом, образователната система е в криза, повикът за връщане към традиционното става все по-силен. Този речник предлага систематизирана ориентация към сърцевината на европейската култура.

В първата част "Знание" Дитрих Шваниц представя "всичко, което би трябвало да се знае, за да добие то "гражданственост" в страната на образованието: историята на Европа като обширен разказ, езикознанието и големите произведения на литературата, историята на изкуството и музиката, великите философи и научните теории, идеологии и обмяна на мнения.

Във втората част "Умение" Шваниц води читателя, наред с всичко друго, през "дома на езика", света на книгата и писмеността, като предлага завладяващо странознание. В същото време авторът разглежда познаването на културата като поставя въпросите: Какво допринася то за нашето самопознание? Как стана така, че модерното общество, държавата, науката, демокрацията и администрацията не възникнаха другаде, а в Европа? Как се случи, че герои като Дон Кихот, Хамлет, Фауст, Робинзон, д-р Джекил и мистър Хайд могат да се причислят към нейните добри, известни познати? Какво каза Мартин Хайдегер, което ние все още не знаехме? Какво представляваше подсъзнателното преди Зигмунд Фройд? Съобразени с времето, информативни, възможно най-кратки резюмета на "книги", които са променили света, насоки за допълнително четене и подробен именен указател.