Ефективният ръководител - Питър Дракър

Ефективният ръководител
Автор: Питър Дракър
Обем: 188 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Класика и стил"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2003-01-08
Нашата цена: 10.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгите по мениджмънт най-често са насочени към това как да ръководим други хора. Предметът на тази книга е да ръководиш себе си към ефективност. Не е доказано, че даден човек може да ръководи други хора, но винаги може да ръководи себе си. Разбира се, мениджъри, ръководители и оперативни изпълнители, които не могат да очакват да ръководят или управляват свои сътрудници или подчинени. Управлява се, ръководи се, най-вече чрез личен пример.

Дракър определя пет таланта като съществени за ефективния ръководител, които биха могли да се усвоят. Изучаването им не зависи от естествените дарби на ръководителя. Интелигентността, въображението или знанията могат да бъдат похабени в ръководната му дейност, но остават придобитите навици на ума, които се превръщат в резултати.

Роден във Виена през 1909 г., Питър Ф. Дракър получава образованието си в Австрия и Англия. От 1929 г. е чуждестранен вестникарски кореспондент и икономист в международна банка в Лондон. От 1937 г. се установява в САЩ, първо като икономист на група британски банки и застрахователни компании, а по-късно като консултант по мениджмънт на някои от най-големите компании в страната, както и на водещи чуждестранни фирми.

Оттогава датира и забележителната кариера на Дракър като преподавател - първо като професор по политика и философия във "Вашингтон коледж", а повече от двадесет години като професор по мениджмънт в Бизнес факултета на Нюйоркския университет. От 1971 г. е почетен професор по социални науки в "Клеърмонт колидж" в Калифорния.