За д - center cellpadding='3' cellspacing='3' border='0' w

За държавата и властта. В миналото и днес
Автор: Петър Добрев
Обем: 266 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Галик "
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-04-04
Нашата цена: 6.37 лв
 

Според Аристотел човекът - този венец на природата - става по-нещастен от животните, когато живее в лошо управлявана държава. "ХЕП НЕБ НЕФЕР" - "Красив е всеки закон" - са писали древните египтяни. Всички древни народи са осъзнавали, че единствените инструменти, чрез които може да се изгради справедливост и цивилизован живот, са държавата и законът, затова още преди 5000 години в Шумер думата Държава се е пишела с главна букви.

Друга истина, открита в древността, е, че от всички видове държави най-лесно и естествено се управляват държавите, в които властта и народът говорят на един и същ език, т.е. еднонационалните държави. Затова в света доминира моделът на националната държава и през XX в. на мястото на някои стари империи и съюзи се образуваха множество компактни национални единици - Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения, Украйна, Беларус и десетки азиатски и африкански държави. Дори най-космополитният народ - евреите - осъзна, че единственото му спасение е в националната държава и с много усилия възстанови своето старо царство под името Държавата Израел.

На нашия български народ, обаче, преди 59 години беше внушена идеята, че националната държава е историческа отживелица и докато другите народи всячески укрепваха своето национално единство и съзнание, най-пламенните български патриоти бяха изпращани по лагери и затвори, а някои бяха екстрадирани насилствено в Титова Югославия под предлог, че не са българи, а македонци. Властта, която извърши това, след половин век посегна и на богатствата на България и чрез това потвърди известната мисъл на Наполеон, че порочните политици са стихийно бедствие. След тези два убийствени удара, днес България може да се спаси само, ако политиците ни осъзнаят, че днешна Европа се изгражда като Европа на Обединените Отечества, и която всеки народ е длъжен да поддържа и укрепва своята национална държава, а не да я разсипва и ликвидира. Трябва да се отърсим от внушаваната години наред лъжа, че сме една малка държава, от която нищо не зависи и да осъзнаем реалния факт, че сме една средна по големина държава на картата на нова Европа - на 17 място по население и 18 място по територия от общо 42 страни.