Българските въоръжени чети и отряди през XIX век - Петър Чолов

Българските въоръжени чети и отряди през XIX век
Автор: Петър Чолов
Обем: 390 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-06-19
Нашата цена: 5.76 лв
 

Книгата е първото у нас документално и научно изследване за въоръжените български формации: доброволчески, волентирски, народни, революционни, въстанически и други чети, отряди, дружини, легии и пр., организирани през XIX в. Целта им била да водят борба срещу петвековното османско робство над отечеството и народа ни. Издирени са над 600 такива формации и са посочени имената на хиляди българи, участвали в тях от 1801 до 1900 г., както и родните места на много от тях, воювали с поробителите с надеждата, че България ще €бъде освободена. Разгледани са: участието на българи в самостоятелни бойни единици по време на няколко руско-турски войни, в сръбско-турските сблъсъци, в сръбско-българската война от 1885 г.; преминаването на четите през Дунава с националноосвободителни задачи; численият им състав, по възможност — поименно; движението и военните действия на доброволческите ни въоръжени формирования; дават се сведения за съдбата на множество народни борци, загинали в боевете или преминали през турските затвори; кои са били предводителите (войводите) на четите и отрядите, времето, през което са водили своите чети и пр. Изтъква се воеводската храброст и постоянството на редица български дейци, като: Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Ильо Марков, Жельо Чернев и други, предвождали през своя живот от 4 до 9 чети.

Изследването документално илюстрира непрекъснатата борба на българите за освобождението им и приноса на стотици наши селища, в които са се родили и оттам са поели пътищата на кървавата борба хиляди български мъже.

Плод на многогодишен труд, книгата е ценен справочник за музеите, библиотеките, научните институти, медиите, училищата, университетите, за всички, които изучават своя род и роден край.