Предтечата - Халил Джубран

Предтечата
Автор: Халил Джубран
Обем: 80 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-07-09
Нашата цена: 5.37 лв
 

Книгата не е в наличност
ХАЛИЛ ДЖУБРАН (1883-1931) е писател и художник от ливански произход, но живял и творил в САЩ. Сравняван е с Ницше и Уилям Блейк, а книгите му са преведени на десетки езици. Поетично-философското му слово, наподобяващо библейското, се разгръща в своеобразни притчи за земното, божественото, космическото и тяхното единение - и проникновението му го издига в модерен пророк на една модерна вяра.

Веднъж един човек изрови от нивата си божествена, приказно хубава мраморна статуя. Занесе я на колекционер, който ценеше всичко красиво, и предложи да му я продаде. Колекционерът плати скъпо и прескъпо. Сетне двамата се разделиха.

Докато се връщаше към дома с парите, човекът си мислеше: "Дълго ще преживея с тия пари! Как е възможно някой да даде тъй много за безжизнен дялан камък, който хиляда години е лежал в земята ненужен!"

А в същото време колекционерът се любуваше на своята статуя и си мислеше: "Каква красота! Каква жизненост! Какво духовно просветление! Как е възможно някой да преотстъпи всичко това за пари - мъртви и безчувствени!" - Из "Предтечата"

Халил Джубран е сред най-удивителните явления на XX век. - Робин Уотърфийлд

Творчеството на Халил Джубран е синтез от най-прекрасното в християнската, източната, будистката и езическата мисъл. - в. "Таймс"