Тайните служби през Втората световна война. Част I - Вилхелм Ритер фон Шрам

Тайните служби през Втората световна война. Част I
Автор: Вилхелм Ритер фон Шрам
Обем: 211 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Литера Прима"
Мека подвързия
Дата на включване: 2003-11-29
Нашата цена: 6.88 лв
 

Книгата не е в наличност
След отварянето на архивите на Съюзниците изданието е продължено, допълнено и разширено от Ханс Бюхлер

…Преди години авторът не е могъл напълно да осъзнае важността на един важен аспект на класическите разузнавателни служби - подкрепата и създаването на съпротивителни движения в териториите, окупирани от Вермахта. Без осигуряването на обучени специалисти, взривни материали и оръжие от страна на разузнавателните служби на Съюзниците борбата срещу германците едва ли щеше да достигне размерите, които всъщност достигна. Допълнително и съвсем целенасочено тази борба задълго време отравяше взаимоотношенията с цивилното население и принуждаваше командването на Вермахта да изпраща много дивизии в окупираните райони, от които спешно имаше нужда в местата с бойни действия, където липсата им силно се усещаше.
Вилхелм Ритер фон Шрам постави въпроса дали във времето на електронното разузнаване все още има нужда от агенти и доколко те са полезни. Още през март 1945 година Гелен му съобщава, че шпионинът и в бъдеще ще има голямо значение. Гелен е имал право и думите му се сбъдват. В началото на XXI в. няма разузнавателна служба, която би се отказала от класическия шпионаж. И на Запад, и на Изток има модерни компютри, което означава, че методите за кодиране са станали още по-сложни, декодирането - естествено, също. И сега, както и преди, агентът е незаменим.
В допълнителна глава към това издание е показано как е работил отделът към Генералния щаб през войната. Примерът показва колко методично са били обработвани постъпващите съобщения от разузнавателните канали и как е била съставяна картината за състоянието на врага. Като приложение са публикувани и откъси от съобщение, което Гелен и сътрудниците му са изготвили за дейността на своя отдел през юли 1945 г. за армията на САЩ.

Мюнхен, декември 2001 г. Ханс Бюхлер