Алхимикът - Паулу Коелю

Алхимикът
Автор: Паулу Коелю
Обем: 159 стр.
Формат в мм.: 125x195
Издател: ИК "Обсидиан"
Твърда подвързия
Дата на включване: 1999-08-13
Нашата цена: 14.56 лв
 

Книгата не е в наличност
В "Алхимикът" бразилският разказвач Паулу Коелю ни представя притча, основана на прости истини, разкрити чрез една необикновена ситуация. Една нощ андалузкото овчарче Сантяго сънува за далечното съкровище на египетските пирамиди. На другата сутрин то тръгва на път, за да следва мечтата си.

По пътя си среща много духовни посланици, които му се представят в различен вид - например камиларят или образованият англичанин. От една от книгите на англичанина Сантяго за първи път научава за алхимиците - хората, които вярвали, че ако един метал се нагрява с години, той ще се освободи от индивидуалните си качества и ще се превърне в "душата на света". Разбира се, по-нататък Сантяго среща и алхимик, който става негов учител и му вдъхва смелост, за да остане верен на мечтите си.

"Страхувам се, че сърцето ми ще страда", доверява момчето на алхимика през една безлунна нощ. "Кажи на сърцето си, че страхът от страданието е по-страшен от самото страдание" - отговаря учителят му. - "И че никое сърце не е страдало от това, че е следвало мечтите си, защото всяка секунда от този път е миг на единение с Бога и вечността".

Книгата е пожънала огромен успех; преведена е на над 40 езика; продадени са над 10 милиона екземпляра. Авторът Паулу Коелю пристигна в България през есента на миналата година, като посещението му се превърна в най-голямото литературно събитие в страната.

"Алхимикът" е вдъхновил досега написването на мюзикъл, няколко театрални постановки и симфонии. Киногигантът "Уорнър Брадърс" е откупил правата за филмирането на романа след конкуренция с Роман Полански и Джейн Кемпиън. Сред почитателите на "Алхимикът" са Тарантино, Мадона, Ален Делон… Сюжетът проследява странстванията на младеж, който преследва мечтата си.