Интерпретации на литературни теми. Помагало за - cells

Интерпретации на литературни теми. Помагало за ученици, кандидат-студенти и студенти
Автор: Иван Симеонов
Обем: 263 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Летера "
Мека подвързия
Дата на включване: 2004-04-12
Нашата цена: 6.19 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата „Интерпретации на литературни теми " е предназначена за учениците от 11. и 12. клас, за кандидат-студенти и студенти. Поместените в нея литературни интерпретации третират проблеми от произведения на българските поети и писатели Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. Разгледаните литературни творби са включени в учебните програми по български език и литература. Проблематиката на статиите е свързана с най-новите изследвания на литературноисторическата наука и е в съответствие с Държавните образователни изисквания.
В книгата е застъпен модерният подход, който разглежда интерпретацията като взаимодействие между анализа и разбирането на литературния текст. При това интерпретацията не отрича анализа, а го предполага като начален етап от усвояването на литературния текст. Интерпретацията в училище изменя до голяма степен ролята на ученика от обект на образователното въздействие в активен субект в процеса на литературното образование.
Настоящата книга може да се използва като допълнителен източник, който предлага модели за затворено и контекстуално тълкуване на литературните текстове с оглед тяхната структура, образност и символика, както и различни типове аргументация. За учениците са полезни и разкритите в нея връзки на литературните текстове с други литературни творби, с митологичната и фолклорната култура.

От автора