Жива планета – Животните от Австралия и съседните острови - Артуро Ардзуфи

Жива планета – Животните от Австралия и съседните острови
Автор: Артуро Ардзуфи
Обем: 48 стр.
Формат в мм.: 230х295
Издател: ИК "Пан"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2004-07-03
Нашата цена: 9.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Австралийският континент е обитаван от животни, които много се различават от тези в останалата част на земното кълбо. Причината за този феномен трябва да търсим преди 50 милиона години, когато континентът Австралия се отделя от Източна Азия.
По времето на това гигантско разкъсване на земната повърхност на Земята живеели три подкласа бозайници: първични (яйцеснасящи), които се размножават чрез яйца; низши (торбести), чиито ембриони след раждането си се развиват във външната торба на майката, и висши (плацентни) бозайници, които износват малките в утробата си и ги хранят чрез плацентата, докато не станат готови за самостоятелен живот.
Първите два подкласа бозайници успели да населят Австралия преди тя да се откъсне окончателно от азиатския континент. В саваните се появили големи кенгура и малки торбести бозайници - като вомбатите и бандикутите. Най-големият и опасен хищник бил торбестият вълк, който приличал донякъде на европейския си съименник. Тасманийският дявол ловувал из цяла Австралия. В горите често се срещали кускусът, торбестата катерица и коалата. Тази богата фауна, единствена по рода си, била застрашена от изчезване след като през 1770 г. капитан Джеймс Кук обявил източното крайбрежие на Австралия за британска колония. Колонизаторите докарали зайците, които опустошили саваните, и овцете, които изместили кенгурата от богатите пасища. Много животински видове изчезнали.