Светове - BÔ YIN RÂ

Светове
Автор: BÔ YIN RÂ
Обем: 112 стр.
Формат в мм.: 215х270
Издател: ИК "Ирис-95"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-05-10
Нашата цена: 12.81 лв
 

Издадена: 12/1996

луксозно издание с 20 цветни репродукции

Според думите на автора, «съвсем особено място в моето духовно учение заема книгата СВЕТОВЕ, включваща двайсет цветни репродукции на мои “духовни” картини и водеща към една област от структурата на вечния Дух, чиято специфична форма душата не би могла да почувства без образното и` пресъздаване. Тези изображения в багри и линии са всъщност абсолютно необходими, за да може земният човек да разчупи веригите, с които представите му за Вечното са оковани в неговия земно обусловен представен свят.» Трябва да се избягва «умозрителното тълкуване на изображенията. Само дълбокото потапяне и “вчувстване” в себе си може да предизвика превръщането на йероглифните форми в осезаемо раздвижване на душата».

Както пише професор Рудолф Шот, «когато в своите духовни картини Bô Yin Râ стига до доловим за нас израз на пропитата с Любов структура на световете на Светлината, неговото постижение може да се сравни с направеното от старите майстори на мозайки и фрески във византийските и римските църкви, чиито сияйни изписани стени, сводове и арки са били замислени не просто като естетически феномен, а преди всичко като литургични творби за прослава на Божеството и издигане на човеците, на които образният език е разкривал по-ясно тайните на почитаната Божественост, отколкото това са могли да сторят интелектуалните средства на писмената и говорима реч, още повече че тогава повечето хора не са можели да четат и да пишат. В онези времена Божият дом е бил, благодарение на своите изображения, една изпълнена с религиозен жар грандиозна biblia pauperum, една библия за бедните, особено за нищите в християнския смисъл на думата, тоест за онези, които дълбоко в душите си жадуват за Духа, чиято липса остро чувстват. Духовните композиции на Bô Yin Râ представляват неговата biblia pauperum, една картинна книга за духовно нищите в днешно време, които дълбоко в душата си жадуват за утехата на Духа. И ето, че става чудо: живата вода бликва насреща им от свещените пещери на вечното Битие.»

«Цялото ми учение има за цел да ти покаже как да станеш в пълна мяра източник на радост за самия себе си!
Искам да пробудя в теб „художника“, способен да извае от теб вечен образ на Божеството. –
Ти самият си тук едновременно и „художникът“, и неговата творба!
Доста дълго вече „художникът“ в теб отлага да се заеме с твоето извайване, – отдавна си забравил, че единствен ти самият можеш да си изградиш своята вечна форма.
Винаги си смятал за неизбежна необходимост формата, придадена ти случайно от външния свят.
Искам да те видя отхвърлил това свое убеждение!
Отреденият ти от звездите благоприятен или неблагоприятен жребий не е някакъв „фатум“, от който да не можеш да избягаш, – той трябва по-скоро да те подтикне към най-голямо напрежение на силите, за да подчиниш на своята върховна цел както благоприятното, така и неблагоприятното стечение на обстоятелствата! –
„Художникът“ в теб работи с пластичния си материал такъв, какъвто го намира, и изкуството му е именно в това, да използва по най-добрия начин за своята творба както предимствата, така и недостатъците на наличния материал. –
Трябва да се научиш сам да усещаш в себе си „художника“ на тази творба дори досега да си смятал, че ти е нужна по-скоро студена пресметливост, за да отговориш на изискванията на живота!

Ти би могъл да спечелиш безкрайно много, ако си готов да последваш съветите ми, и можеш да бъдеш напълно сигурен, че няма в никой случай да загубиш нищо.
Използвай тази книга така, както тя следва да бъде използвана, и може да извлечеш голяма полза от нея!
Но не повърхностният прочит ще ти бъде от полза, а само такова „четене“, което се превръща за теб в истинско преживяване! – –
Вярвам, че тогава тази книга ще ти стане приятел, – приятел, от когото никога вече не би поискал да се лишиш и който ще превърне собствения ти дом в свещен храм. . .

Колкото повече се научаваш под моето водачество да чувствуваш вътрешно изображенията, които ти показвам тук, толкова по-добре ще схващаш и най-дълбокия смисъл на моите думи, и обратно – думите ще ти помогнат да преживееш тези образи и така да ги направиш трайно достояние на душата си.
Дано тяхното съчетано въздействие ти донесе благодат!
Дано направиш сам себе си способен да откликнеш на онзи призив, който жреците на едно древно светилище поръчали някога да изсекат над входа му:

ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ!»