Петко Р. Славейков. Летопис за живота, творчеството и обществената му дейност - Здравко Дафинов

Петко Р. Славейков. Летопис за живота, творчеството и обществената му дейност
Автор: Здравко Дафинов
Обем: 549 стр.
Формат в мм.: 170х240
Издател: ИК "Св. Климент Охридски"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-07-12
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Съставянето на настоящия летопис бе предшествано от неколкогодишно проучване на живота, творчеството и обществената дейност на Петко Рачов Славейков. Бяха прегледани голям брой архивни документи, цялото му епистоларно наследство и откритите досега писма до него, книгите и статиите му, спомените за него на съвременниците му, както и научните изследвания, посветени на неговото творчество. Това проучване разкри пред нас една изключителна, всестранно развита и талантлива личност, оставила дълбоки следи в аналите на българската история, литература и други области на знанието, позната досега добре само на неговите изследователи, на историците и литераторите. Личност, която по мащабност далеч надхвърля представата за П. Р. Славейков в съзнанието на мнозинството от потомците му.
Целта на настоящия труд е да разкрие всестранно образа на П. Р. Славейков, да докаже с документално установени факти значимостта за цялата българска нация на величавото му дело като публицист, общественик и творец, което го поставя съвсем заслужено в първата редица на нашите дейци от Възраждането и сред най-видните строители на съвременна България. Подредените в строго хронологичен ред факти дават добра основа за написване на научна биография на П. Р. Славейков, както и за много частни изследвания върху неговата разностранна дейност. Бурният живот на П. Р. Славейков, изпълнен с премеждия, и самоотвержената му борба за пробуждането, свободата и благоденствието на българския народ правят повествованието в тази книга интересно и за широк кръг читатели.
Основният принцип, спазван при работата върху летописа, е обективното и безпристрастно възпроизвеждане на фактите и точното цитиране на текстовете на документите, които ги установяват. На съмнителните документи е направена критична оценка. Тъй като датировката на някои от източниците, съставени от П. Р. Славейков и неговите съвременници, се оказа погрешна, се наложи тя да бъде уточнена чрез съпоставянето им с други, исторически установени, факти.