Раят зад другия ъгъл - Марио Варгас Льоса

Раят зад другия ъгъл
Автор: Марио Варгас Льоса
Обем: 416 стр.
Формат в мм.: 130x200
Издател: ИК "Хермес"
Мека подвързия
Дата на включване: 2005-11-20
Нашата цена: 14.95 лв
 

Книгата не е в наличност
Два живота: този на Флора Тристан, която влага всичките си усилия в борбата за социална справедливост и равноправие на жените, и другият – на Пол Гоген, човека, който открива страстта към рисуването и захвърля буржоазното си съществуване, за да отиде в Таити в търсене на един необвързан с условности свят.

Две разбирания за секса: това на Флора, която вижда в него инструмент на мъжкото господство, и другото – на Гоген, за когото физическото сливане е извор на творческото вдъхновение.

Кое е общото между тези две така различни съдби, освен това, че Флора Тристан е баба на Гоген? Каква е връзката между две човешки същества, всяко от които търси своя път към една обща мечта: абсолютната свобода и достигането на земен рай, където човешкото щастие е възможно?

Като деца, в Арекипа играехме една игра, при която се подреждахме не в кръг, а в квадрат. За да се върне в играта, отлъченото момче питаше: „Тук ли е раят?“. А отговорът гласеше: „Не, не е тук, а зад другия ъгъл“. Тази детска игра по моему изразява търсенето на невъзможното. А какво е търсенето на невъзможното? Утопията.
Марио Варгас Льоса