Пътища към блаженството - Джоузеф Камбъл

Пътища към блаженството
Автор: Джоузеф Камбъл
Обем: 296 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2006-03-20
Нашата цена: 11.83 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата обединява непубликувани досега текстове на големия познавач на световните митологии, в които се развива идеята за мита като инструмент за подпомагане и разбиране на психическото израстване на индивида – това, което той нарича четвъртата или психологическата функция на мита.

Има една поговорка на санскрит: трите аспекта на мисълта, които сочат най-далеч, към ръба на бездната на трансцендентното, са сат, чит и ананда: битие, съзнание и блаженство. Можете да наречете трансцендентното празнота или пълнота – все едно е, защото то е отвъд всякакви слова. Можем да говорим само за онова, което се намира от отсамната страна на трансцендентността. Проблемът е да отворим словата, да отворим думите така, че да сочат отвъд самите себе си. Те постоянно ще изолират, ще закриват преживяването чрез своята непрозрачност. Ала все пак тези три понятия ще ви доведат най-близо до празнотата: сат-чит-ананда. Битие, съзнание и блаженство.
Не зная какво е битие. Не зная какво е съзнание. Затова пък зная какво е блаженство: дълбокото чувство, че присъстваш и правиш онова, което неминуемо трябва да правиш, за да бъдеш самия себе си. Ако можеш да се държиш здраво за това, вече си на ръба на трансцендентното.

Идеята е да намерите собствения си път към блаженството.