Одисеята на Пенелопа - Маргарет Атууд

Одисеята на Пенелопа
Автор: Маргарет Атууд
Обем: 148 стр.
Формат в мм.: 120х210
Издател: ИК "INK"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-03-22
Нашата цена: 10.01 лв
 

Поредицата МИТОВЕ избира за проекта от най-добрите автори на света – всеки от тях пресъздава един мит по съвременен и уникален начин.

… Омировата Одисея не е единствената версия на историята. Митовете първоначално са устни, а също така и местни - един мит се разказва по един начин на едно място и по доста различен начин - на друго. Използвала съм други материали, освен Одисеята, особено за детайлите около произхода на Пенелопа, ранните й години и женитбата й, и скандалните слухове, които се носят за нея.
Избрах да разкажа историята чрез Пенелопа и нейните дванайсет обесени робини. Робините представляват напяващ и говорещ хор, фокусиран върху два въпроса, които би следвало да възникнат при всеки внимателен прочит на Одисеята: какво е довело до обесването на робините, и за какво действително Пенелопа е отговорна? Историята, предадена в Одисеята, не е съвсем достоверна: има твърде много непоследователност. Винаги съм била преследвана от обесените робини, а в Одисеята на Пенелопа, преследвана е и Пенелопа.