Другият бог. Дуалистичните религии от Античността до днес - Юри Стоянов

Другият бог. Дуалистичните религии от Античността до днес
Автор: Юри Стоянов
Обем: 608 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Кралица Маб"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-10-02
Нашата цена: 16.38 лв
 

Една от най-интригуващите и трудни за разрешаване загадки в европейската история е свързана с феномена на "Великата ерес" - внезапното възникване и утвърждаване на средновековния дуализъм, който застъпва идеята, че космосът и човекът са вечно бойно поле на противоборство между силите на Доброто и Злото. Книгата на Юри Стоянов предлага първата всеобхватна история на религиозния дуализъм - от ранните му прояви в късната египетска религия през откровенията на Заратустра, ръкописите от Мъртво море, мистериите на Митра и гностиците до богомилите и катарите. Разглеждайки историята на християнския дуализъм, авторът осветлява множество скрити течения в религиозния и политически живот, съществуващи под повърхността на историческите събития, отразени в официалните хроники.

Завладяващо историческо повествование, написано с вещина, с богата фактологическа основа... Притежава качества на класическо историческо изследване в този научен жанр.
Хари Т. Норис, Bulletin of the School of Oriental and African Studies

Книгата е от първостепенна необходимост за всеки, който проявява особен интерес към историята на религиозния дуализъм. Познаването на изворите, което авторът демонстрира, е забележително; тях той е дестилирал до една убедителна и много четивна цялост.
Сър Стивън Рънсиман

Най-пленяващият историко-откривателски разказ, който съм чел след Сицилиански вечерни на Стивън Рънсиман.
Колин Уилсън

Блестящо изложение на залеза на източната дуалистична традиция... едновременно силно и достъпно.
Джефри В. Ръсел, Journal of Religion