Жертвите на народния съд. Книга втора -

Жертвите на народния съд. Книга втора
Автор:
Обем: 700 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Работилница за книжнина Васил Станилов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-10-06
Нашата цена: 13.65 лв
 

Летят годините, десетилетията... Неусетно ще мине и Век от идването на комунистическата власт в страната ни. Преживяното в първите години след страшния 9 септември 1944 г. се превръща в история. За едни тя е интересна наука, за други е скучна, за някои летописите на отминалите времена носят поука и са повод за размисъл, за други - са игра на нечие въображение и безсмислено връщане назад към забравени събития. Хората предимно се интересуват от онова, което се случва край тях, сега! То ги вълнува, радва или ядосва. Малцина са онези, които си дават сметка за връзката на миналото с настоящето и най-вече с бъдещето.
Много често се задава въпросът защо е толкова ниско равнището на политическата мисъл в нашето общество, защо липсват зрели личности, които да поведат народа ни в правилната посока. Защо е безпомощно участието на българската интелигенция в решителни за народа ни събития? Защо е мизерно присъствието на духовенството във възпитанието на православния български народ? Защо предизвиква ирония и насмешка образът на българския офицер, а участието на офицерството в интелектуалните сблъсъци, политическите му виждания са под равнището на Мъртво море? Защо се броят на пръсти честните и смели журналисти в нашите медии?
Отговорът на всички тези въпроси в голяма степен се намира в Кланицата, наречена "Народен съд".
Тази кървава вакханалия, зловещо ехо на следоктомврийските събития през 1917 г. в Русия, крие точния отговор на редица въпроси с днешна дата.
По калъпа, измайсторен от Ленин и приложен едромащабно от Сталин, българската нация беше лишена от елит, бе принизена до равнището на наплашена тълпа. Всичко, извършено от касапите, наричащи се "народни съдии", е било под диктовката на Москва и нейните агенти като Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков.