Краят на бедността - Джефри Сакс

Краят на бедността
Автор: Джефри Сакс
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Кръгозор"
Мека подвързия
Дата на включване: 2006-10-20
Нашата цена: 12.04 лв
 

Книгата не е в наличност
"Краят на бедността" е книга, която предлага разбираем, реалистичен и подробен план за действие, чиято цел е премахването на крайната бедност от лицето на Земята до 2025 година.
Идеите на Сакс вече провокираха огромен интерес и дебати в чуждестранната преса. Особено предимство на автора е, че излага тезите си по разбираем и увлекателен начин, което прави "Краят на бедността" подходяща за широка аудитория от неспециалисти. Освен множеството интересни случки и автентични впечатления от личния опит на писателя, в книгата са включени и любопитни статистики, карти и снимки, които ще бъдат полезни на всеки читател.

В "Краят на бедността" Джефри Сакс съчетава най-доброто от своя дългогодишен опит, натрупан при ангажиментите му в различни точки на света, със своите прозрения и задълбочени анализи върху икономическите механизми, които определят съдбата на населението на планетата ни.
Уводните думи в книгата са писани от Боно (вокалист на групата U2).

„Времето да се сложи край на бедността дойде, макар трудната работа да предстои!“ Джефри Сакс В „Краят на бедността“ Джефри Сакс:
диагностицира причините за продължаващата крайна бедност в епохата на голямото богатство
очертава Целите на хилядолетието за развитие с междинна спирка през 2015 г.
показава как ключови международни институции могат да допринесат за бъдещия процес
отбелязва конкретните стъпки, чрез които може да се атакува и преодолее бедността:

План за действие, приет от всички страни (и България) – Целите на хилядолетието за развитие.
Да се засили ролята на ООН.
Да се мобилизира световната наука.
Да се насърчи устойчиво развитие.
Да поемем личен ангажимент.

„Нека никой не се обезкуражава от мисълта, че един мъж или една жена не могат да направят нищо срещу огромния брой проблеми на света – срещу мизерията и невежеството, несправедливостта и насилието... Малцина ще постигнат величието да променят самата история; но всеки от нас може да работи, за да промени малка част от събитията, а като сбор тези действия ще бъдат записани в историята на нашето поколение...“
Робърт Кенеди Робърт Кенеди

Джефри Сакс е директор на Института за Земята, лауреат на изключително престижната награда „Професор на Quetelet“, професор е по политика и мениджмънт на здравеопазването в Колумбийския университет, както и специален съветник на генералния секретар на ООН Кофи Анан. Професор Сакс има международно признание като икономически съветник на редица правителства в Латинска Америка, Източна Европа и бившия Съветски съюз, както и в Азия и Африка. Бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов.