Слънчевите затъмнения - В. Дерменджиев, Д. Мишев, К. Колева

Слънчевите затъмнения
Автор: В. Дерменджиев, Д. Мишев, К. Колева
Обем: 159 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 1999-11-19
Нашата цена: 7.68 лв
 

Книгата не е в наличност
Книгата ни запознава със забележителното природно явление - слънчевите затъмнения, с условията, при които те настъпват, цикличното им повторение, тяхното наблюдение и възможностите, които те дават за провеждането на изследователски експерименти с цели и мотивация, основаващи се на съвременните знания за физиката на Слънцето и слънчево-земните въздействия. Особено внимание е отделено на слънчевата корона, която става видима за наблюдател, разположен в ивицата от земната повърхност, върху която пада лунната сянка. На достъпен език са изложени съвременната представа за физиката на короната и наблюдателните и теоретичните проблеми при нейното изследване.

Съществено място е отделено и на измененията в земната магнитосфера, йоносферата и приземния слой на атмосферата, както и на биологичните ефекти, настъпващи по време на слънчеви затъмнения, когато притокът на слънчевата радиация и на корпускулярния поток рязко намаляват.

Отразени са резултати на български учени, получени по време на пълното слънчево затъмнение на 15 февруари 1961 г. Дадена е обширна информация за пълното слънчево затъмнение на 11 август 1999 г., което бeше видимо и от България.