Императорът - Георг Еберс

Императорът
Автор: Георг Еберс
Обем: 512 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Посоки"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-03-02
Нашата цена: 10.83 лв
 

Книгата не е в наличност
По време на обиколката си из далекоизточните провинции на Римската империя император Адриан пристига инкогнито в Александрия, придружаван единствено от личния си роб Мастор и от любимеца си Антиной. Представяйки се за римски архитект, изпратен да помогне за възстановяването и украсата на двореца на Лохиада, където трябва да отседне императорът, Адриан има възможност да се запознае с живота и нравите в един от най-космополитните градове по онова време и да общува непосредствено с хора от различни социални прослойки.
Но приятелските отношения, които създава със семейството на младия скулптор Полукс, внезапно се променят, когато Адриан разкрива самоличността си.
Обсебен от страстта си по астрологията, императорът се опитва да избере наследник за престола, допитвайки се до звездите. Но претендентът Луций Елий Вер с помощта на Бен-Иохай, най-добрият сред евреите познавач на движението на небесните светила, научава какво ще предскажат звездите за собствената му съдба в уречената нощ. И тъй като предсказанието не е особено благоприятно за него, той решава с цената на всичко да попречи на императора да наблюдава небето в този момент. За да се добере до багреницата, поставя на карта живота на жителите на Александрия.

Георг Еберс (1.03.1837 г. – 7.08.1898 г.) е немски египтолог и романист. Изучава източни езици и археология в Берлин и през 1865 става доцент по египтология в Йена. Известен е в науката като откривател на Египетския медицински папирус, който днес носи неговото име. Популяризира египетската история и култура в поредица от романи – “Уарда”, “Серапис”, “Клеопатра” и др.