Сказание за Казан. Дъщерята на хана - Мусагит Хабибулин

Сказание за Казан. Дъщерята на хана
Автор: Мусагит Хабибулин
Обем: 400 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Посоки"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-04-27
Нашата цена: 9.09 лв
 

Книгата не е в наличност
Докато Дунавска България пъшка под византийско владичество и земите й са разтърсвани от въстания, целящи възстановяването на българската дър­жава, Другата (Волжко-Камска) България е в разцвета си. Приела от политически, географски и етнически съображения исляма преди около два века, тя е на почит в мюсюлманския свят, като с нея се съобразяват дори и князете на Киевска Русия.
На престола на Волжко-Камска България седи хан Салим, който е прозрял, че е по-добре да търгуваш със съседите си, отколкото да воюваш с тях. Ето защо осигурява дълготраен мир на държавата си, довел до нейния просперитет и до почетното й място като един от най-големите търговски центрове, свързващ Изтока и Запада. По това време Волжко-Камска България се прочува и с леенето на чугун, както и с умението на строителите си.
Салим хан обаче остарява и допуска грешки в управлението си, които могат да донесат много беди на народа му. Време е да отстъпи властта на някой от внуците си, което обаче не му се иска да направи.
Ще оцелее ли ханският внук Гали, обречен от дядо си – Салим хан, да бъде погребан жив в основите на бъдещия град Казан – търговската перла на Волжко-Камска България? Ще свържат ли съдбите си ханската дъщеря Назлъгюл и ханският роб, зидарят Дауран? Ще постигне ли самостоятелност емирът на Кашан, Хаджи, който е и син на хана?
На всички тези и на още много други въпроси читателят ще намери отговор, след като се потопи в шеметното действие на романа.Талантливото перо на Мусагит Хабибулин представя пред читателя един екзотичен свят на средновековна Волжка България, в който постоянно се сблъскват „голямата“ и „малката“ правда, където злината води след себе си зли­на, интриги и кръвопролития се редуват едни след други.

Мусагит Хабибулин е почетен академик в Руската хуманитарна академия на науките и член на Съюза на писателите. През 1996 г. му е присъдена международната литературна награда „Кул Гали“.
Романът му „Хан Кубрат“ е обявен през 2004 г. за „Книга на годината“ от Съюза на писателите и Националната библиотека на Република Татарстан. Получил е и наградата на името на татарския класик Хабдула Тукай.