Сталин: демонът на една империя - Бент Йенсен

Сталин: демонът на една империя
Автор: Бент Йенсен
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-05-11
Нашата цена: 9.08 лв
 

Книгата не е в наличност
Йосиф Сталин (псевдоним на Йосиф Джугашвили, 1879-1953), е един от най-злите идеолози и масови убийци на ΧΧ век.
Роден сред крайна бедност в периферията на руската империя, той бива отведен до сърцето на властта от революцията през 1917 г. Скоро заема ключова позиция в бруталната война на Ленин и обкръжението му срещу руското население, която има за цел да унищожи старото общество и да създаде марксистки рай. След смъртта на Ленин през 1924 г. Сталин съумява да поеме контрола над партийния апарат, след което започва тръгва на решителна разправа с реални, измислени и потенциални врагове. Резултатът е режим на страха с командна икономика, принудителна колективизация, терор и инсценирани процеси. Този режим води до смъртта на милиони.

В „Сталин. Биография” Бент Йенсен показва как комбинацията на изкривените и параноични представи на Сталин с агресивната утопия на болшевизма води до фатални последствия за цяла една империя.

Бент Йенсен (р.1938 г.) е професор по история в Сюдденск университет. Автор е на редица книги по руските въпроси, последната от които е „GULAG og glemsel” (2002), за която през 2003 г. му е присъдена литературната награда на в. „Викендависен”. През 2004 г. издава мемоарите си „I begyndelsen”.