Дамата от Амстердам / Игри с тъмното минало - Анна Данилова

Дамата от Амстердам / Игри с тъмното минало
Автор: Анна Данилова
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-07-10
Нашата цена: 9.08 лв
 

Книгата не е в наличност
Два криминални романа в един том от “руската Агата Кристи”. Страниците им са осеяни с престъпления и загадки, с хитроумни психологически и сюжетни ходове. Действието на “Игри с тъмното минало” се развива в българския град Созопол.

Определяна като “руската Агата Кристи”, Анна Данилова е авторка на 40 криминални романа. Още първият от тях – “Когато ме нямаше”, й осигурява дългогодишен договор с най-голямото руско издателство. Сега тя е един от най-продаваните му автори. Има едновременно музикално и литературно образование. В Консерваторията е завършила теория на музиката и пиано, а в Литературния институт “Максим Горки” – литература. Книгите й се преиздават постоянно, а критиците я наричат “кралицата на психологическата интрига” и “руската Агата Кристи”. Пътува много извън Русия. Няколко месеца може да бъде в Германия, после в Турция или България. Възприема се като гражданин на света. По думите й неин дом може да стане всяко едно място, стига да има електрически контакт, в който да включи лаптопа си.

Място на действие в романа й “Игри с тъмното минало” е българският град Созопол, където рускиня среща своя позната, смятана за убита, а не след дълго умира руски турист. Главната героиня трябва да разгадае сложната плетеница от престъпления. Романът е написан през есента на 2005 г., когато Анна Данилова е била на почивка в Созопол. Казали й, че това е тих, приказен град, същински музей. “Направи ми колосално впечатление. В този град усещаш мистика на всяка крачка – шумът на морето, мъглата, свечеряването, тъмнината. Сякаш е подготвен като декор за заснемането на мистичен трилър. Но най-силно впечатление ми направиха некролозите, които са разлепени навсякъде. Разхождаш се и от тези некролози те гледат сякаш живи хора. Тогава ми се стори, че видях моя съседка, която изчезна преди време безследно и от милицията решиха, че може и да е убита. И това беше подтикът да напиша романа “Игри с тъмното минало” – разказва писателката. За по-малко от две години романът вече е претърпял в Русия няколко издания. Той ще бъде издаден от издателска къща “Персей” в един том заедно с друг популярен роман на Анна Данилова – “Дамата от Амстердам”.

Игри с тъмното минало
Когато Валентина изчезва, едва на третия ден започват да говорят, че е била убита. Бягайки от проблемите си и без да каже на никого от близките си, съседката й Маша заминава да лекува душевните си рани на почивка в България – в Созопол. И там среща изчезналата Валентина, която минава край нея, сякаш не я познава. Това е началото на серия странни обстоятелства, които са напът да подлудят Маша. В същото време друг руски турист умира неочаквано. Дали това е инфаркт или убийство? Маша се оказва в мрежата на хитро замислен заговор, чиито нишки водят към Москва...

Дамата от Амстердам
Връщайки се от почивка, която й е помогнала да дойде на себе си след развода с мъжа й, Лара намира в дома си непознат мъж. Той е дяволски красив и очарованата жена запраща по дяволите мисълта да извика милиция. Запознава се с “госта” и разбира, че в апартамента го е настанила на квартира някаква възрастна жена, която е взела предплата и веднага е изчезнала. Пленена от харизматичната му външност, Лара му разрешава да остане. Но прибирайки куфарите си в килера, тя намира чужда дамска чанта със следи от кръв. На следващия ден открива още една. Когато се разчува за серия убийства, свързани с крупни обири на сейфове, се оказва, че следите водят към нейния дом...