Човекът и природата за 6. клас/Кабасанова - Доц. д-р Мария Кабасанова, проф. дпн Христо Попов, доц. д-р Виктор Иванов и други

Човекът и природата за 6. клас/Кабасанова
Автор: Доц. д-р Мария Кабасанова, проф. дпн Христо Попов, доц. д-р Виктор Иванов и други
Обем: 280 стр.
Формат в мм.: 180х260
Издател: ИК "Просвета"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-09-04
Нашата цена: 21.84 лв
 

Книгата не е в наличност
Одобрен със заповед на МОН РД 09-997/08.08.2007г. Съдържание Учебното съдържание, представено в учебника по човекът и природата за 6. клас, е групирано в три части съобразно с изискванията на учебната програма: I. Физични явления II. Вещества. Превръщане на веществата III. Структура и жизнени процеси на организмите Трите части по съдържание и по структура съответстват точно на списъка от теми на методически единици за нови знания, фиксиран в приложението към учебната програма, одобрена от МОН. Обособени са 12 раздела с общо 75 методически единици (от които 56 за нови знания), тематично свързани една с друга. Структура на учебника В учебника са предложени четири типа уроци: за нови знания, за практическа работа, за обобщение и за контрол. Основният текст в уроците за нови знания има следната структура: увод, формулировки на основни въпроси (про­блеми) по темата и обобщения под формата на изводи, представени в специална рубрика „Накратко“. Допълнителният текст обогатява и до­пълва научната информация от основния текст с интересни данни, включени в рубриката „Любопитно“. Илюстративният материал онагледява учебното съдържание, стимулира мисленето на учениците и подпомага процесите на преход от конкретно към абстрактно знание и обратно. Апаратът за диагностика на резултатите от обучението (въпроси и задачи за контрол и самоконтрол) присъства в края на основния текст и е отбелязан графично. Уроците за практическа работа са: лабораторни уроци, уроци за решаване на задачи и екскурзии. Лабораторните уроци са разгърнати в следната последователност: цели (Какво ще усвоите?); описание на необходимите знания, съдове и материали (Какво ви е необходимо?); описание на ред от действия за постигане на целите (Какво трябва да направите?). Логическата структура на уроците за обобщение се диктува от характера на учебното съдържание и от предпочетения метод за обобщаването им. Уроци за контрол са предвидени след всеки раздел в учебника и се осъществяват чрез подходящ набор от тестови задачи.

Съдържание, особености
Структурата на учебника може да се опише като вътрешна и външна.
Външната структура включва увод, съдържание, учебен материал (структуриран в три части), речник.

Вътрешната структура съдържа:
– текстови компоненти (основен, пояснителен и допълнителен текст);
– извънтекстови компоненти (апарат за ориентиране в учебника и апарат за диагностика на резултатите).

Основният текст в методическите единици за нови знания е структуриран по следния начин:
– въвеждащ текст, чрез който се актуализират знания за познати обекти, но едновременно се насочва вниманието към неизучени характеристики на тези обекти и се мотивира необходимостта от изследването им;
– формулировки на основни въпроси (проблеми) по темата, както и описателен и/или обяснителен текст към тях;
– обобщения под форма на изводи, представени в специална рубрика Накратко.

Логическата структура на основния текст по темите на методическите единици за обобщаване на знанията се диктува от характера на учебното съдържание и от предпочетения от авторите метод за обобщаването им.

Пояснителният текст (увод, пояснения към схемите, текст към илюстрациите, речник и др.) насочва към някои важни въпроси, които се разглеждат в основния текст, мотивира необходимостта от изучаване на темите и подпомага учениците при самостоятелната работа с учебника.

Допълнителният текст, включен в рубриката Любопитно, обогатява информацията от основния текст с интересни данни и помага да се засили научната доказателственост и емоционалното въздействие на учебника. В учебника допълнителният текст е разположен в по-тясната колона на страницата и не е задължителен за усвояване.

Апаратът за ориентиране в съдържанието, представен с легенда в началото на учебника, служи за рационална организация на писмения текст и на илюстративния материал чрез набор от шрифтове, цветен фон за открояване на основни смислови акценти от съдържанието и пр.

В учебника е търсено такова съчетаване на писмения текст с илюстративния материал, което да стимулира развитието на въз­приятието, мисленето и въображението на учениците.

Апаратът за диагностика на резултатите от обучението (системата от въпроси и задачи за контрол и самоконтрол) служи за установяване на равнището на усвоените знания и умения на учениците. В края на всеки раздел е обособена и специална страница за система от тестови задачи за контрол и самоконтрол