Истинският Че Гевара - Умберто Фонтова

Истинският Че Гевара
Автор: Умберто Фонтова
Обем: 228 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "МаК"
Мека подвързия
Дата на включване: 2007-11-30
Нашата цена: 10.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Четиридесет години след смъртта на Че Гевара ликът му все още може да се види навсякъде. Представят го като мъченик на революцията, жертвал живота си, за да помогне на бедните в Латинска Америка. Списание "Тайм" го обяви за една от личностите-икони на ХХ век, Холивуд направи филм за него, звезди като Анджелина Джоли, Мадона, Карлос Сантана, и др. носят фланелки, бижута или татуировки с неговия лик.

Истината е съвсем друга, разбираме от книгата "Истинският Че Гевара", подготвяна за печат от Издателска къща Мак. Гевара съвсем не е нежна душа и самоотвержен герой – той е яростен комунист, който не се колебае да разстреля бременна в шестия месец жена, чието единствено престъпление е, че семейството й му се противопоставя. Че също е самозван лекар, абсурдно некомпетентен партизанин и нещастен подлизурко. Обгражда се с невероятен лукс, докато се представя за "човек от народа". Планира да хвърли атомна бомба върху Ню Йорк.

В своята книга Умберто Фонтова, кубински емигрант, развенчава редица митове за "световния символ на революцията". Заради кръвожадната му омраза към "капитализма" Фонтова нарича Че "кръстник на модерния тероризъм".

Експлозивният език на Фонтова поддържа жив интереса на дори на читатели, които не са съгласни с неговите твърдения. Но те се базират на серия интервюта с оцелели от зверствата на кубинския режим, както и на свидетелствата на американския агент на ЦРУ, разпитал Гевара преди боливийското правителство да го екзекутира на 9 октомври 1967 г.

Четиридесет години след смъртта на Че Гевара тази книга ни подканя да свикнем с мисълта, че Че е мъртъв. И по възможност да не бъдем сред "полезните идиоти", които го обожествяват.