Владетелката на Казан - Сююмбике - Мусагит Хабибулин

Владетелката на Казан - Сююмбике
Автор: Мусагит Хабибулин
Обем: 350 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Посоки"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-04-14
Нашата цена: 9.09 лв
 

Книгата не е в наличност
Новият роман на татарския писател Мусагит Хабибулин ("Хан Кубрат", "Сказание за Казан") описва годините на царуване на последната владетелка на независимото Казанско ханство – наследник на Волжка България.
Казанското ханство и Московското княжество са отломки от разпадналата се Златна орда, но вместо да живеят в добросъседски отношения, те са в постоянна война.
Години наред Казанското ханство е управлявано от слабоволеви владетели или протежета на Москва. Но всичко се променя с идването на младата ногайска принцеса Сююмбике, която се омъжва за хан Джангали. Той изцяло й се доверява и скоро властта е в нейни ръце. Въпреки сложната политическа обстановка тя успява да осигури добър живот за поданиците си.
Но руските князе са хвърлили око на казанските богатства. След смъртта на Иван III и съпругата му Елена Глинска на трона застава младият Иван IV Грозни, който решава на всяка цена да върне казанската земя в пределите на княжеството си. Ще успее ли да постигне това или владетелката на Казан, Сююмбике ще съумее да защити народа си?

Мусагит Мударисович Хабибулин е роден на 25.12.1927г. в село Абдарахманово. В момента живее в град Казан. Той е почетен академик в Руската хуманитарна академия на науките и член на Съюза на писателите. През 1996 г. му е присъдена международната литературна награда "Кул Гали".
Романът му "Хан Кубрат" е обявен през 2004 г. за "Книга на годината" от Съюза на писателите и Националната библиотека на Република Татарстан. Получил е и наградата на името на татарския класик Хабдула Тукай.
Романът "Владетелката на Казан – Сююмбике" излиза у нас преди да е издаден в Русия и Татарстан.