Тъжни тропици - Клод Леви-Строс

Тъжни тропици
Автор: Клод Леви-Строс
Обем: 536 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Лик"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-04-23
Нашата цена: 15.47 лв
 

Книгата не е в наличност
"Тъжни тропици" една от най-значимите книги на френския етнолог-структуралист Клод Леви-Строс. Събраният в нея уникален фактологически и илюстративен материал е плод на първата му експедиция сред изчезващите племена на бразилските индианци.
Пътувайки по басейна на р. Амазонка, от народ към племе, от племе към група, той се гмурва все по-надълбоко в глъбините на първобитното мислене. Изследването на техните ритуали, език и култура търси отговор на въпроса: съществува ли обективен критерий за това кое е "варварско" и кое е плод на "цивилизацията"? Как, например, биха изглеждали съдебната система и затворите на нашето общество през погледа на един дивак и човекоядец? Не са ли, в крайна сметка, еднакви корените на всяко човешко мислене и социална организация или на това, което Клод Леви-Строс нарича "колективно несъзнавано"? Защото именно така той вижда мисията на антрополога - откриването на базисните модели на човешко поведение и всеобщите закони, които го управляват.

"Ако е истина, че хората винаги са се стремели само към едно, а именно да създадат общество, в което може да се живее, силите, които са ръководили нашите прадеди, присъстват и у нас. Нищо не е проиграно, можем да започнем всичко отначало."
Клод Леви-Строс