Помагало по български език и литература за 5. клас - Тотев, Минчев, Севдалинова

Помагало по български език и литература за 5. клас
Автор: Тотев, Минчев, Севдалинова
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-09-09
Нашата цена: 4.54 лв
 

Изданието помага на петокласниците да възприемат по-лесно учебния материал по литература, да се научат да разсъждават върху тематиката и проблемите в изучаваните творби, да усвоят различните видове преразказ и чрез включените тестове да проверят знанията си по български език и литература след всеки взет раздел.

На разбираем език, кратко и ясно са поднесени важните знания, които трябва да бъдат усвоени: представата за света и човека в митологията и фолклора, фолклорно-празничният календар и мястото на човека в общността. Тематиката и проблемите в изучаваните митове, легенди, народни приказки и песни, авторови приказки и стихотворения са разгледани под формата на въпроси и отговори, обединени от обща тема. Това позволява в клас или за домашна работа да се обсъждат произведенията и да се създават текстове – разсъждения върху тях (като писмен отговор върху някой от въпросите или върху цялата тема). Така работата на учителя ще се облекчи, а учениците по-лесно ще достигнат до същността на творбите.

По достъпен начин и с примери е обяснено как се пише трансформиращ преразказ. Дадени са задачи за написване на подробен и трансформиращ преразказ.

Включени са тестове, които могат да се решават след взимането на всеки един раздел от учебника и по български език, и по литература. Накрая са предложени обобщени тестове върху целия материал по български език и литература плюс кратки текстове за преразказ (по модела на МОН за изпита за външно оценяване след завършване на пети клас).