Хуните. Хегемонът на Азия - Лев Гумильов

Хуните. Хегемонът на Азия
Автор: Лев Гумильов
Обем: 144 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Посоки"
Мека подвързия
Дата на включване: 2008-10-28
Нашата цена: 7.27 лв
 

Трилогията "ХУНИТЕ" е посветена на изучаването на етапите от създаването и гибелта на великата държава на народа хуну, оставила дълбока следа в световната история. Лев Гумильов се опитва да установи по какъв начин това неголямо номадско племе е създало такова общество и култура, които му позволяват да запази своята самостоятелност през редица столетия и успява да се противопостави на Китай - най-великата империя през онази епоха.
Какви са и за какво се водят войните между хуну и Китай? Какво води до Таласката битка, как протича и какви са резултатите от нея? Кои са участниците в нея? Какви са закономерните етапи на етногенезиса? Какви са причините за Великото преселение на народите? Читателят ще намери отговора на всички тези и на още много други въпроси в тази книга, написана от гениалния руски историк Лев Гумильов.

Лев Николаевич Гумильов (1912–1992) е един от най-значимите руски историци, етнограф и основател на теорията за пасионарността. Син е на известните поети модернисти Николай Гумильов и Ана Ахматова. Осъден е и лежи в затвора като "син на народен враг" до 1956 г., когато наказателното дело е прекратено и той излиза на свобода.
Идеите на Лев Гумильов не получават одобрението на съветските учени и затова неговите трудове не са допускани до печат или са подлагани на жестока цензура. Признанието за Гумильов идва едва с настъпването на "перестройката", плодовете на която той не успява да дочака. Умира на 15 юли 1992 г.