Кратка история на ВИКИНГИТЕ - Джонатан Клемънтс

Кратка история на ВИКИНГИТЕ
Автор: Джонатан Клемънтс
Обем: 324 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Унискорп"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-02-02
Нашата цена: 12.74 лв
 

Джонатан Клемънтс е роден през 1971 г. Работи като сценарист за телевизионни и филмови продукции, води колонка в сп. NEO, превежда за програми на Би Би Си, съавтор е на исторически енциклопедии. Интересите му като писател са разностранни, обича да експериментира и книгите му представят както история на древен Китай и живота на Мао, така и сериозни проучвания за Викингската епоха. Произведенията му са преведени на: испански, португалски, корейски, датски и немски език и са категорично доказателство как научната материя може да бъде представена във вид на интересно, забавно и любопитно четиво.

Голяма част от истината за викингския свят се разбира най-добре, когато черпим от първоизворите на сведения за него. Имал съм възможност много да пътувам – от Югозападна Норвегия до ледената пустош на Лапландия. Представители на фамилията Меки-Куути бяха мои водачи и спътници при странстванията ми из Финландия и Швеция и помощта им бе неоценима.
Джонатан Клемънтс

Видните личности на Викингската епоха, поставили началото на шепа фамилии и свързани помежду си династии, се превръщат в движеща сила на викингската експанзия: въоръжени сблъсъци, семейни драми, междуособни вражди и помирения.
Между VІІІ и ХІ в. около 200 000 души напускат Скандинавия и се заселват другаде. Пътешествениците обикновено са мъже, които нямат какво да губят. Водните пътища на Балтийско море и заливчетата на Норвегия са направили от тях добри рибари и търговци и първите им пътешествия положително са именно с търговски характер. В пътешествията и грабителските си набези викингите без съмнение постигат много, но авангардът на експедиционните им отряди е преди всичко от главорези, бандити и престъпници. По-късните им апологети се опитват да смекчат нелицеприятния образ, но така или иначе “викинг” е синоним на пират. Отрицателните представи за викингите постепенно отмират с края на така наречената Викингска епоха. Цяла Скандинавия е покръстена и по ирония на съдбата това става отчасти с помощта именно на прокудените, които въз основа на собствения си опит са принудени да преоткрият кои са техни приятели и кои – врагове.
В Скандинавия владетелите на страните, които днес наричаме Норвегия, Дания и Швеция, продължават да се надпреварват кой да е начело. С укрепване на християнството тези държави намират все повече причини да търсят обединение помежду си. През ХІІІ и ХІV в. продължават да нахлуват и воюват в други страни и срещу други народи, но вече се ограничават само с Източна Европа.
Наред с историята авторът ни въвлича и в сагите, съхранили до днес духа на викингската култура. Тези легенди представят хората от Скандинавия чрез личните им съдби, но понякога се забелязва привнесеният от по-късните им исландски потомци романтизъм. Все пак старите предания за Винланд лека-полека придобиват достоверност и започва надпревара за доказване на тезата, че всичко в тях е истина. Когато разказаното в преданията противоречи на сведенията от археологическите разкопки или други достоверни източници на информация, Клемънтс поднася една балансирана представа за викингите. През ХХ в. обаче сме свидетели на откритие за Винланд с непреходна стойност. Направено е от норвежкия специалист по арктична биология Хелге Ингстад в селце в Нюфаундленд…
През вековете потомците на скандинавските вождове постепенно се сродяват с владетелите на средновековна Европа. Съвременните изследвания на ДНК установяват сериозно присъствие на викингски гени на редица места извън Скандинавия.

Изданието съдържа ценни и интересни приложения:
* азбучен показалец на имена и географски места
* исторически карти за Викингския свят и Скандинавия през Викингската епоха
* родословните дървета представят потомството на дадена личност; викингите – и християните, и езичниците – са имали по много съпруги и наложници, така че родословието им обикновено трудно се уеднаквява с това, което пишат авторите на саги. Включени са родословията на:
* Владетелите по време на Викингската епоха
* Крале на Дания
* Крале на Швеция
* Законоговорители на Исландия
* Руски князе
* Владетели на Нормандия
* Уесекски и английски крале
* Владетели на Трондхайм
* Владетели на Русия и Византия
* Херцози на Нормандия и графове на Оркни
* Владетели на Гренландия

Днес не водим след себе си въоръжени дружини, за да грабим от тези, които не са в състояние да се защитават, но някъде далеч оттук други хора го правят за нас. В даден момент и най-малките превратности на съдбата, съчетани с най-нищожни непълноти в закона, отново могат да превърнат всички ни във викинги.
Джонатан Клемънтс