Приказки/Оскар Уайлд - Оскар Уайлд

Приказки/Оскар Уайлд
Автор: Оскар Уайлд
Обем: 172 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Фама"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-02-02
Нашата цена: 10.92 лв
 

Драматург, романист, разказвач, есеист и поет, ОСКАР УАЙЛД (1854 – 1900) е една от най-големите знаменитости на своето време. Пиесите му се играят с феноменален успех, романът “Портретът на Дориан Грей” е посрещнат с възторг, приказките му затрогват, поезията му вълнува. Води бляскав светски живот до 1895-а, когато е изправен на съд за “непри- стойни нрави” и осъден на две години затвор. Умира в Париж на четирий- сет и шест годишна възраст, в нище- та и забравен от всички. До ден дне- шен брилянтното му остроумие остава ненадминато. Настоящето издание включва приказките от сборниците “Щастливият принц” (1888) и “Къщата на наровете” (1892).

Вашата проза е от малкото, които ме вълнуват. Нейната буренос- ност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадъчна- та атмосфера на красотата. Това е чудо и връх в писателското майсторство.
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд

Остроумието на Оскар Уайлд е действаща сила за обновлението на света.
North American Review

Опиумът е панацея на всяка човешка неволя. В него е тайната на внезапно разкрилото се щастие, за което философите спорят от векове.
Pичард Елман

Уайлд е голям мислител на опасни мисли.
Уолтър Алън

Моите прикадки са донейде за децата и донейде за всички онези, които са съхранили детската способност да се удивляват и да се радват.
Оскар Уайлд