Речник на психоанализата - Жан Лапланш, Ж.Б. Понталис

Речник на психоанализата
Автор: Жан Лапланш, Ж.Б. Понталис
Обем: 528 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Колибри"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-04-03
Нашата цена: 26.40 лв
 

Книгата не е в наличност
Представяме на българския читател превода на един от най-известните речници на психоанализата, появил се за първи път през 1967 г. и издаден впоследствие на 17 езика. В него авторите си поставят задачата да анализират "концептуалния апарат на психоанализата, а именно - съвкупността от понятия, които тя постепенно изработва, за да отрази своите специфични открития." Намерението им е да осветлят първо началния смисъл на понятията и те съответно се насочват преди всичко към понятийния апарат на Зигмунд Фройд. Стремежът им е не толкова да инвентаризират изчерпателно езика на психоанализата, колкото да се задълбочат в смисъла на понятията и проблемите, свързани с тях.

Жан Лапланш е роден през 1924 г. Преди да стане психоаналитик, е следвал философия, социални теории и медицина. Написал е множество трудове по теория на психоанализата. Главният му принос е към теорията за първичните фантизии за съблазняване, както и работите му върху психосексуалното развитие. Бил е президент на Френската психоаналитична асоциация. Понастоям е заслужил професор в Университета Париж VII.

Жан-Бертран Понталис е роден също през 1924 г. Освен психоаналитик той е философ и писател; постоянен член и бивш президент на Френската психоаналитична асоциация, създател и издател на Nouvelle revue de psychanalyse.