Стълбата. Масонството – начин на живот - Триас Мавроматис

Стълбата. Масонството – начин на живот
Автор: Триас Мавроматис
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 165x235
Издател: ИК "Мария Арабаджиева"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-07-01
Нашата цена: 12.81 лв
 

Книгата не е в наличност
В нашето съвремие, в условията на демокрация и гражданско общество, критериите за ползата и смисъла на гражданските обществени организации с идеална цел е логично да се основават на техния реален принос в полза на обществото. За резултата на тяхната дейност единствено обществото може да се изкаже и да прецени дали заявените претенции отговарят действително на намеренията и задачата, заради която са били създадени. Това в пълна сила важи и за масонските структури, които са част от гражданското общество. Всеки един от нас е станал член на масонска организация в името на висши цели и идеали, с намерението да служи в полза на своята страна и общество. Нашата цел да бъдем полезни за цялото човечество в духовен и морален аспект. Затова е необходимо изграждането на истински Майстори, ако искаме Масонството да се превърне в една реална действителност.

Тогава бихме получили това, което е присъщо за Масонството - признание от обществото за това, че сме добри родители, добри професионалисти, общественици и добри граждани, че обществото има полза от нас и това да бъде основание за нас, че има смисъл да съществуваме. Масонството не е организация за взаимопомощ или място, където има условия за бягство от действителността. Неговото призвание е да служи на индивида и на обществото с една единствена цел - един по-добър начин на живот.
Триас Мавроматис

Ако в Ложите се чувства отсъствието на истински Майстори, това се дължи на факта, че нивото на тази степен не може да стане достъпно за всеки случаен човек. Затова е необходимо изграждането на истински Майстори, ако искаме Масонството да се превърне в една реална действителност. Истинските Масони, които искат да работят, не се нуждаят от помпозно оборудвани и украсени Храмове, след като са в състояние да превърнат в свой Храм всяко случайно избрано място. Те са в състояние да създадат една напълно регулярна Ложа винаги и всякога, когато преценят, че е необходимо. За тях не е необходимо да се кичат с дипломи и звания и за тях владеенето на тайната дума не е достатъчно, за да приемат всеки за истински масон. Масонството никога няма да стане свободно, напълно действено и доминиращо, освен когато дойде денят, в който ще съществуват признатите Майстори. Нека се въздигнем и нека да станем истински Майстори.
Освалд Вирт, 1931 г.