Помагало по български език и литература за 5. клас: 176 тестови задачи, 39 литературни анализа, подробен и трансформиращ преразказ - Пламен Тотев, Светослав Минчев, Миглена Севдалинова

Помагало по български език и литература за 5. клас: 176 тестови задачи, 39 литературни анализа, подробен и трансформиращ преразказ
Автор: Пламен Тотев, Светослав Минчев, Миглена Севдалинова
Обем: 128 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Персей"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-08-31
Нашата цена: 5.92 лв
 

Книгата не е в наличност
Целта на помагалото е цялостно да подготви учениците за усвояването на учебния материал през годината и за успешното представяне на изпита с външно оценяване в края на пети клас.

На разбираем език, кратко и ясно са поднесени важните знания, които трябва да бъдат усвоени: представата за света и човека в митологията и фолклора, фолклорно-празничният календар и мястото на човека в общността. Това ще помогне на учениците както да решават правилно тестовите задачи, така и да разсъждават по въпроси, свързани с темите, героите и проблемите в произведенията. Изучаваните митове, легенди, народни песни, приказки и стихотворения са разгледани под формата на въпроси и отговори, обединени от обща тема. Това позволява в клас или за домашна работа да се обсъждат произведенията и да се създават текстове – разсъждения върху тях (като писмен отговор върху някой от въпросите или върху цялата тема). Така работата на учителя ще се облекчи, а учениците по-лесно ще достигнат до същността на творбите.

По достъпен начин и с примери е обяснено как се пишат изучаваните в пети клас видове преразказ – подробен и трансформиращ. Предложени са кратки текстове за преразказ с различни задачи за самостоятелна работа. Написването на преразказ е втората част от изпита с външно оценяване.

Включените в помагалото 176 тестови задачи ще послужат за проверка доколко учениците са усвоили материала по български език и литература. Тестовете са систематизирани така, че да могат да се решават след всеки взет раздел от учебниците по български език и литература, а в края на годината – и върху целия изучен материал.