Бегуни - Олга Токарчук

Бегуни
Автор: Олга Токарчук
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Весела Люцканова"
Мека подвързия
Дата на включване: 2009-11-18
Нашата цена: 12.74 лв
 

Книгата не е в наличност
Бегуните или странниците са староверци от 18-и век, изповядвали вярата, че всичко е в теб самия и уседналият живот носи зло. Според тях единственият начин за спасение от злото е пътуването, движението. Отричали официалната религия и странствали подир Христос.

Кои са съвременните „бегуни" - се пита Олга Токарчук, една от най-почитаните и значителни съвременни европейски писателки, психолог по образование, носителка на множество полски и международни награди. За последната си книга „Бегуни" тя получава най-авторитетната полска литературна награда „НИКЕ". У нас са преведени трите й романа „Правек и други времена", „Дом дневен, дом нощен" и „Последни истории", както и сборникът разкази (този труден жанр й е любим) „Музика от много барабани".

ОЛГА ТОКАРЧУК:
Тази книга се стреми да бъде лоялна към какофонията и дисонанса в нашето опознаване на света и в опита от това опознаване, към невъзможността той да бъде униформизиран, към неговия хаос, разпадането и създаването на нови конфигурации. В нея аз съм вярна на перифериите, на недоизказаните и неясни пространства. В нея повтарям собствените си грешки и това ми се струва необходимо.