Крадци на лебеди - Елизабет Костова

Крадци на лебеди
Автор: Елизабет Костова
Обем: 656 стр.
Формат в мм.: 145х215
Издател: ИК "Сиела"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-01-09
Нашата цена: 13.76 лв
 

Книгата не е в наличност
Психиатърът д-р Марлоу, художник-любител, е изправен пред предизвикателството да лекува един от най-изтъкнатите съвременни американски художници Робърт Оливър, който напада картина в Националната галерия на Вашингтон. Д-р Марлоу се среща с жена му Кейт и любовницата му Мери, за да открие загадката на мистериозната тъмнокоса дама, която Оливър постоянно рисува.
Оливър притежава писма на френски език между млада жена, изключително талантлива художничка, и нейния чичо, художник. Текстовете на тези писма ни пренасят във Франция в края на 19 век – барикадите на Парижката комуна, бохемата от Монмартър, света на великите импресионисти, сред красивите пейзажи на нормандското атлантическо крайбрежие на Франция. На младата Беатрис й се случват много неща – тя се влюбва във Оливие, от когото ще роди единствената си дъщеря, нейните картини предизвикват фурор, те раждат и черна завист и коварни ходове, които накрая ще ни обяснят друга една загадка – защото Беатрис спира да рисува толкова млада.
Д-р Марлоу се влюбва в Мери и двамата тръгват по следите на картините на Беатрис – и повтарят пътя на Робърт Оливър. В Акапулко те се срещат с ексцентричен ценител и търговец на книги, който пък препраща д-р Марлоу в Париж при живия съпруг на дъщерята на Беатрис, за да види и неговата уникална колекция, да тръгне по пътя на една картина на Сисле, да открие рисунките на Беатрис в едно селско кметство недалече от френската столица – любимо средище на импресионистите, и последните писма, които обясняват загадката, – последната й картина, която от своя страна представлява обяснение на съдбата на младата жена и най-голямата любов в живота й.
Така Марлоу и другите герои на романа – и читателите с тях, могат наистина да разберат коя картина всъщност се опитва да разсече с нож Робърт Оливър.
Това е роман за голямата и трагична любов, роман за изкуството и неговия смисъл, роман, който ни връща в красивата „бел епок” на Франция, на прочутия Салон и на Моне, Мане, Реноар, Сисле, Писаро, Сезан и толкова много други.

„Крадци на лебеди” е роман за художници от две различни епохи – импресионизма на ХIХ век и Америка днес. От Вашингтон, до Ню Йорк и Северна Каролина, от Акапулко до Париж и нормандското крайбрежие на Ламанша с писма и разкази на психиатъра Андрю Марлоу и двете жени в живота на Робърт Оливър се възстановява драматичната история на Беатрис дьо Клервал, на голямата й любов, на загадката с нейните шедьоври в Националната галерия и в частните колекции

Американската писателка Елизабет Костова е автор на романа „Историкът” , преведен на 40 езика с общ тираж 5 милиона екземпляра. Авторката е завършила университета „Йейл”, преподава творческо писане в Мичиганския университет