Икономическата политика. Размисли за настоящето и бъдещето - Лудвиг фон Мизес

Икономическата политика. Размисли за настоящето и бъдещето
Автор: Лудвиг фон Мизес
Обем: 104 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Институт за радикален капитализъм Атлас"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-10-07
Нашата цена: 8.19 лв
 

Лудвиг Хайнрих Едлер фон Мизес (1881- 1973). Роден в Лемберг, Австро-Унгария, в семейството на преуспял инженер. Завършил Виенския университет с докторска степен по право и специализация по икономика. В противовес на мнозина Мизес обяснява как паричната политика на правителствата създава рецесиите, а не ги преодолява. Като главен икономически съветник на виенската Търговска палата успява да предотврати хиперинфлацията в Австрия след Първата световна война. Още в началото на 20-те години предсказва Голямата депресия от 1929 г.

Сред трудовете на Мизес са „Теория на парите и кредита" (1912), където за пръв път излага схващанията си, които ще станат известни като Австрийска теория на икономическия цикъл, „Социализмът" (1922), „Либерализмът" (1927), и най-известният му трактат по икономика - „Човешкото действие" (1949).

Ако някой каже, че е против капитализма, можем да му отвърнем: „Сега населението на тази планета е 10 пъти по-голямо, отколкото в докапиталистическата епоха. Защо мислиш, че ако капитализмът изчезне, ти ще имаш късмета да си от десетте процента, които ще оцелеят:
Лудвиг фон Мизес