Александрийски квартет. Жюстин - Лорънс Дърел

Александрийски квартет. Жюстин
Автор: Лорънс Дърел
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 145x210
Издател: ИК "Кръгозор"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2010-11-21
Нашата цена: 13.76 лв
 

Книгата не е в наличност
„Александрийски квартет” на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, за любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората.

Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои – Жюстин, Балтазар, Маунтолив, Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират героите на четирите романа...

„Жюстин”

Първият от четирите романа в квартета, „Жюстин” е опитът на разказвача да разбере любовната си връзка с красивата и загадъчна Жюстин.
Да бъдеш обладан от любовта, да изградиш архитектурата на желанието...

Колко лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете, на мислите; едновременното възпламеняване на две души, израснали поотделно и автономно. Усещането прилича на безшумна експлозия във всяка една от тях. Влюбеният е с грешното впечатление, че общува с обекта на своето желание. Обичаният обект е просто човек, участвал нарцистично в същото изживяване – съвпадение на мига. Стремежът да бъдеш близо до обичания обект се дължи на любопитството двете изживявания да бъдат сравнени, подобно на отражения в различни огледала.

„Александрийски квартет” преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.