Тайните знания на догоните. Поредица тайни и загадки - Люк Скрентън

Тайните знания на догоните. Поредица тайни и загадки
Автор: Люк Скрентън
Обем: 158 стр.
Формат в мм.: 145х200
Издател: ИК "Литера прима"
Мека подвързия
Дата на включване: 2010-11-23
Нашата цена: 11.17 лв
 

Тази книга разказва за сходството между митовете, ритуалните практики и трактовките на митологичните символи на думите при всички древни култури. Това е толкова разпространено сходство, че вече в наше време говори за дълбоките взаимни връзки между културите на Африка, Индия, Близкия Изток и двете Америки, Полинезия, Япония и Китай.

Веднага възниква логичният въпрос - как толкова отдалечени един от друг народи имат общи митологични системи? Здравият смисъл подсказва, че има няколко разумни причини. В началото системата се е развивала в един регион, а после се е преместила в друг. Или може да е възникнала независимо в различните райони, основа за което да е послужила някаква обща човешка психологическа черта, нещо като себеизява, чрез сходни митове и символи. Третата идея се смята за ненаучна. Става дума, че митовете са създадени специално и съзнателно са разпространявани от мъдри учители (пък били те с извънземен или със земен произход).

Ако си представим, че това е възможно и се опитаме да я отделим от основата, необходимо е да се намери някаква вътрешна логика, която може да се проследи в темите, символите и думите. Ако в древността митовете са се разпространявали из целия свят, в основата им ще могат да се открият следите от единен замисъл.

Тази книга прави точно това. Стимул да се напише е откритието, което след дълги и много прецизни изследвания е направено от двама френски антрополози, занимаващи се с добре съхранената митологична система на племето догони.

Догоните са племе от Западна Африка, живеещо около теснината Бандиагара, на юг от пустинята Сахара, недалеч от Тимбукту и река Нигер в Мали. Има приблизително сто хиляди членове и около седемстотин селища от селски тип. Макар произходът им да не е ясен, според собствените им думи в тези краища са се преселили някъде през Х1У-ХУ в. след миграцията им на различни места по течението на река Нигер, вероятно за да избегнат приобщаването към ислямската религия. Догоните са племе на земеделци и изкусни занаятчии и са известни сред съседите си със своите маски и резбовани врати на хамбарите си.