Адам Смит. Въведение - Имън Бътлър

Адам Смит. Въведение
Автор: Имън Бътлър
Обем: 110 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Атлас"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-01-13
Нашата цена: 8.19 лв
 

Книгата не е в наличност
Гейвин Кенеди
Почетен професор на университета Хериът-Уот и автор на “Загубеното наследство на Адам Смит" (2005)

Книгата на Имън Бътлър по възхитителен и убедителен начин запознава читателите с личността и мисленето на Адам Смит. Това е най-доброто публикувано досега въведение към творчеството му и чрез него всеки ще разбере значението на Адам Смит.
Имън Бътлър не допуска да попадне във водовъртежа на противоречията и споровете около политическата икономика на Адам Смит, за която е писано толкова много през годините. Този разказ за личността на Смит и неговите книги много точно представя неговия уникален синтез на еволюцията в британското общество до втората половина на XVIII век.
Своята по-малко известна книга “Теория на моралните чувства” Смит публикува седемнайсет години преди “Богатството на народите”. Смята се, че през това време той е заменил моралните ценности на добродетелите с аморалния егоизъм като двигател на човешките действия. От записките на анонимни негови студенти през 1762-63 г. съдим, че големи откъси от лекциите му са включени почти дословно в “Богатството на народите” през 1776 г. По-ранните си лекции по етика - от 1751 г. нататък - той включва в “Теория на моралните чувства” (1759). Следователно Адам Смит не е застъпвал противоречиви виждания за мотивациите, които имат хората.