Тайните на Томбул джамия. Въведение в практическата семиотика на културата - Добрин Добрев

Тайните на Томбул джамия. Въведение в практическата семиотика на културата
Автор: Добрин Добрев
Обем: 192 стр.
Формат в мм.: 165х240
Издател: ИК "Фабер"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-04-05
Нашата цена: 18.11 лв
 

Книгата не е в наличност
Авторът разглежда и обяснява символите изсечени на трите каменни плочи в двора на мюсюлманския храм в Шумен. Той прави паралел между знаците от каменният триптих и връзката им с културната традиция на човечеството. Строителите на джамията са били мъдри и просветени хора. Авторът връща читателя назад в епохите, за да го запознае с учението на мистичните суфи, и още по-назад, в Древна Гърция и обществото на питагорейците, а по-късно във времето на европейското Просвещение и движението на масоните.

Проф. Добрин Добрев е положил значителни усилия, за да проследи корените на увековечените в Томбул джамия знакови послания и да очертае мащабната панорама на вдъхновилото ги знание. Поразителната жизненост и оплодителната сила на общочовешкия порив към дълбините на мъдростта и съвършенството намират израз в множество проявления, но в изследвания мюсюлмански храм те се концентрират върху глобалната религия на любовта - мистиката на суфизма.
С каквито и термини да я назовават, от нея струи светлината на Божествения дух и вроденото в човешката природа усещане за целостта на вселената и за връзките на близост и сливане между човеците въпреки границите, които сами очертаваме и ревностно браним.
И ерудитска, и внушителна по своята научна стойност, книгата на проф. Добрин Добрев е същевременно интересна, увлекателна и ценна за всеки любознателен читател.

Проф. дфн Цветан Теофанов