В Светлината на Масонството - Дъглас Ууд, Димитър Мавров

В Светлината на Масонството
Автор: Дъглас Ууд, Димитър Мавров
Обем: 278 стр.
Формат в мм.: 215х285
Издател: ИК "Helpik"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2011-04-06
Нашата цена: 36.35 лв
 

Книгата не е в наличност
В Светлината на Масонството е забележителна и потенциално много въздействаща книга. Докато Символизмът в Свободното Зидарство е сложен комплекс, неговото разбиране от повечето хора е доста опростено. Погледнато повърхностно, обясненията, които са официално представени с въвеждането на символите, са ясни.
Въпреки това, в процеса на работата със символите от Майсторите Масони, в течение на времето, се разкрива допълнителен и много по-дълбок смисъл; открива се, че различни символи са свързани помежду си с нови и много дълбоки връзки. Дори и да се основава на "официалната дефиниция" на всеки символ, масонската символика има дълбок и много по-богат смисъл, който обикновено не се признава.
В тази книга Високоуважаемият Брат Ууд разглежда масонските символи от много много по-широка перспектива.
Голяма част от материалите, които той е използвал в изследването си, датират от периода, в който Орденът се развива, и много от документите, към които ни препраща, не са посочвани като източници на масонството досега.
Независимо от това, материалът е свързан много добре със значението на символите и служи за обогатяване на разбирането им. Разнообразието от цитирания материал, дава нова и предизвикателна информация за причините и принципите, които стават основа за формиране на масонството; базата се търси в тъканта на интелектуалните общности от края на Възраждането и в началото на Просвещението. Авторите също се спират на някои от сериозните философски аспекти на масонството.
Тази книга ще даде на своя читател по-дълбоко вникване в Зидарската Гилдия - не само в символичната структура, но и в разнообразието на нейния източник.
Това е ценно четиво.