Мафиите - индустрия на страха - Жак дьо Сен Виктор

Мафиите - индустрия на страха
Автор: Жак дьо Сен Виктор
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-04-06
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
"Сега ти влизаш в почтеното общество на Коза ностра (...). Влизаш жив, а ще излезеш мъртъв. В твоя живот Коза ностра ще стои над всичко друго. Над семейството ти, над родината, над Бога." Този откъс от мафиотската клетва свидетелства за една неумолима действителност. Мафията възниква в Европа още през ХІХ век, но с процеса на глобализация преживява невиждан възход.

Университетският преподавател Жак дьо Сен Виктор поднася специфично изследване, което в синтезиран вид разкрива явлението "мафия" в неговите исторически и политически измерения. Той започва със зараждането на престъпните организации, защо и как са се появили, за да може по-точно да очертае синтезираната картина на тяхното развитие и опасността, която те представляват в наши дни. Предмет на книгата са не само италианските и итало-американските мафии, но и мафиотските структури в Китай, Турция, Албания, Япония...

Страница подир страница, пред читателя се разгръща една непозната история на XX столетие, обвита в мистерия и белязана с кръв, страх, корупция и "сиви зони", където се срещат престъпността, тайните служби, деловите среди и висшата политика. И логично следва въпросът: Ще намери ли сили либералното общество да се пребори с властта на тази "индустрия на страха", която, перифразирайки Клаузевиц, вече се явява продължение на търговията с други средства?