Раждането на българския консерватизъм - Петър Николов-Зиков

Раждането на българския консерватизъм
Автор: Петър Николов-Зиков
Обем: 320 стр.
Формат в мм.: 145х210
Издател: ИК "Парадигма"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-05-18
Нашата цена: 16.38 лв
 

Твърде незрял, фрагментарен и избирателен, в края на XIX век, консерватизмът е принуден да отстъпи позициите си в политическия живот на България. Въпреки всички усилия да преодолее неприязненото отношение на егалитарното българско общество, Консервативната партия не успява да стане привлекателна за по-широки социални слоеве. Независимо дали управляват самостоятелно, дали участват в коалиционни формули или стоят в опозиция, българските консерватори си остават една неразбрана, твърде малка и твърде елитарна политическа сила, която, дори да е знаела как да заговори на популисткия език на българската реалност, не е имала желанието да го направи.

Крахът на консервативните идеи е толкова голям, че през следващото столетие българската десница ще се откаже от усилията да реабилитира своето политическо наследство, дори на полето на историческата интерпретация.
120 години по-късно, Петър Николов-Зиков повдига завесата и пред очите ни се открива един различен от традиционния прочит на новата българска история. Прочит, в който двигател на политическия живот са не хъшове и поборници, а големите фанариотски фамилии, могъщите чорбаджии и възпитаниците на елитните европейски университети.