Императрицата - Шан Са

Императрицата
Автор: Шан Са
Обем: 364 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Летера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-07-07
Нашата цена: 15.47 лв
 

Шан Са
Родена през 1972 г. в Пекин, тя намира опора в изкуството още на седем години. Става най-младата поетеса на страната си, където през 1984 г. печели първа награда на Национален конкурс за детска поезия. На седемнадесет години напуска Китай и се установява в Париж. Десет години по-късно вече е признат френскоезичен автор.
Още с първия си роман „Вратата на небесния мир“ печели авторитетната награда „Гонкур“ за дебют. Най-успешната и творба – „Момичето, което играеше Го“, отново е отличена с „Гонкур“. Романите и са преведени на 32 езика. Още с излизането си романът „Императрицата“ се превръща в световен бестселър.

ИСТОРИЯТА НА ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА ИМПЕРАТОР В ДРЕВЕН КИТАЙ
Забулени в мрак остават интригите, дворцовото лицемерие и кръвосмешенията, отмъщението на мъжкия свят, към жената, дръзнала да стане императрица.
За първи път след тринадесет века писателката Шан Са отваря вратите към Забранения град от времето на Червената императрица, за да ни разкаже историята на една силна жена, дръзнала да седне на трона на Поднебесната империя. Романът създава жива и пълноцветна картина на епохата, без да се отдалечава от реалните факти.
У Дзътиен, родена през VII век в семейството на търговец, приближен на династията Тан, става императрица през 690 г. и създава собствена династия. Тя живее 82 години и управлява през 50 от тях. По време на нейното владичество страната просперира, хората живеят в мир. Освен мъдростта на управлението, У Дзътиен цени красотата на поезията, изяществото на калиграфията и нежността на музиката. Името и обаче е охулено, историята и – изопачена, а споменът за нея – изтрит.