Джеймс Джойс - Ханс-Кристиан Йозер, Юрген Шнайдер

Джеймс Джойс
Автор: Ханс-Кристиан Йозер, Юрген Шнайдер
Обем: 163 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Рива"
Мека подвързия
Дата на включване: 2011-09-21
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата не е в наличност
Три романа, сборник разкази, поезия, пиеса - всички произведения на Джеймс Джойс са добре застъпени в неголямото биографично изследване, от което читателят ще научи ред необикновени неща за жизнения път на писателя, ала най-вече за неговото творчество. Както при повечето изгнаници, така и при Джойс главна тема е родината. Живеейки в чужбина, този гражданин на света пише за Дъблин в най-прецизни подробности. "Искам да създам толкова пълна картина на Дъблин, че ако един ден градът ненадейно изчезне от лицето на земята, да може да бъде възстановен по моята книга."

Джеймс Джойс е сред колосите на литературата на XX век, към когото интересът никога не е стихвал, нещо повече - непрекъснато нараства. От него са се вдъхновявали не само безброй белетристи, поети и драматурзи, но и много художници, композитори и изпълнители. Това е един особен акцент в биографията, който трудно може да се открие другаде. Тя ни запознава дори с рокмузикантите, повлияни от словото на ирландеца, което я прави още по-интересна и по-съвременна.

И без Нобелова награда за литература Джойс си остава писател на писателите. Ето какво казва Томас Макгрийви, поет и критик, когато говори за епическата му творба: "Романът "Одисей" е един ад. Както Омир изпраща своя Одисей да се скита из ада на гръцката митология, както Вергилий - своя Еней из римската митология, както самият Данте слиза в ада на средновековното християнско въображение, така господин Джойс изпраща героя си да прекоси ада на модерния субективизъм."